tisdag 1 juni 2010

Uppförsbacke

Nattens final mellan Chicago och Philadelphia var en helt annan affär än den första målfesten (6-5). Det är synnerligen ovanligt att se elva mål i en Stanley Cup-final. I natt fick vi se betydligt mer återhållsamt och tuffare spel.

I den första perioden skapade Chicago lite och Philadelphia ingenting. Det var tajt, tillknäppt, tufft. Precis som en final ska vara. Sannolikt var det tillknäppta spelet ett direkt resultat av den första rallarmatchen. Lagen ville verkligen inte bjuda motståndaren på någonting. Efter den andra periodens första fem minuter tog Philadelphia över mer och mer av spelet, kontrollerade pucken och skapade målchanser. Tanken hann flyga genom huvudet: varför gör Flyers alltid bra andraperioder? Mot bakgrund av detta kändes Chicagos 1-0 som en kalldusch. Och värre skulle det bli. Bara 28 sekunder senare dundrade Ben Eager in 2-0 bakom Michael Leighton i Flyersmålet.

Inget av målen kunde skyllas på Leighton, men Hawks-urladdningen gjorde ändå att varje målchans kändes livsfarlig minuterna efteråt. Och Flyers behöver en strålande Leighton för att kunna vinna. Philadelphia redde ut stormen och kom tillbaka spelmässigt, men lyckades inte göra mål på något av sina numerära överlägen. 30 minuter återstod.

Den tredje perioden blev en enda lång Flyers-press. Tänk om laget hade kunnat spela så här under matchens första hälft! Efter drygt fem minuters spel, med en sekund kvar på ett power play, sköt Simon Gagne 1-2. Därefter följde en vild press (15-4 i skott) och jakt på en kvittering som aldrig skulle komma. Chicago höll undan, målvakten Antti Niemi vann målvaktskampen och Blackhawks leder nu finalserien med 2-0 i matcher. Det ger dem 94 procents chans att vinna bucklan, om vi får tro NHL:s statistikexperter. Det är lite märkligt ändå hur finalserien har artat sig. Chicagos glödheta förstakedja har inte lyckats göra någonting rätt. Ändå leder laget matchserien med 2-0.

Philadelphia har inte gett upp. Minns att de vände 0-3 i matcher i kvartsfinalen mot Boston Bruins. Men Chicago är ett lag av en helt annan kvalitet än de lag Flyers har besegrat hittills i slutspelet. Detta ska inte gå att vända. Flyers kan mycket väl vinna en match på hemmais, och det är säkrast att de gör det redan i morgon natt, men experttipsen ser ut att få rätt. Allt tyder på att Chicago kommer att vinna denna finalserie och få höja bucklan för första gången sedan 1961. Men det är kanske inte läge att ge upp riktigt än...